TEKNİK ANALİZ

Elliot Dalga Teorisi Nedir?

Elliot Dalga Teorisi, Ralph Nelson Elliot’un, kitle hareketlerinin tekrar eden dalga formasyonlarını inceleyerek tahmin yürüttüğü bir teoridir.

R.N. Elliot, evreni oluşturan tüm sistemler gibi, piyasa hareketlerinin de doğa yasaları doğrultusunda ve belirli sınırlar içinde hareket ettiğini kabul etmiş ve bu araştırmalarına dayanarak Elliot analizi rasyonel sistemini geliştirmiştir.

ELLIOT DALGA TEORİSİ TEMEL PRENSİPLERİ

  • Dalga teorisine göre piyasa her ne yapıyorsa belirli bir nedenle yapmakta ve oluşan gelişim kendinden sonraki değişimleri etkileyebilecek önemli verileri oluşturmaktadır.
  • Yatırımcı verdiği her işlem kararında daha önceki ve mevcut işlemlerden etkilenir böylece işlemin kendisi de bir sonraki hareketi teşvik eder.
  • Piyasadaki gelişmeler belli bir zaman diliminde belirli bir formasyon oluşturur. Bu tür formasyonların zamanla tekrarlanabilme özelliği gelecek değişimleri önceden tahmin edebilme fırsatı verir.
  • Piyasa kendi özelliklerine sahiptir ve piyasadaki değişimler her zaman aynı yönde olmaz. Gelişimler sürekli bir ritmi takip etmez. Fakat, fiyat değişimleri her zaman net bir yapısal düzeni korur. Bu düzen “dalga düzeni” dir. Dalgalar belirli yöne sahip hareket formasyonlarıdır.

BEŞ DALGA MODELİ

ELLİOT DALGA TEORİSİ
ELLİOT DALGA TEORİSİ

Piyasada her türlü fiyat değişimleri tamamlandığında 5 dalgadan oluşan resim çizer. Bu dalgaların 1, 3 ve 5 rakamlarıyla işaretlenmiş olan 3’ü ana hareket yönünde değişir ve bu dalgaların arasına iki aksi hareket dalgası girer. 

  • Her dalga hareket ve düzeltme olarak iki yönde gelişebilir.
  • Hareket dalgaları beş dalgalı, düzeltme dalgaları ise üç dalgalı formasyonlardır.
  • Hareket dalgaları ana trend gelişimini onayladığı için “yükselen dalgalar” veya “itici dalgalar” olarak da adlandırılır.
  • 2 ve 4 nolu dalgalar trende aksi yönde hareket ederler ve 1, 3 nolu dalgaları düzelttikleri için “düzeltme dalgaları” olarak adlandırılırlar.
  • Beş dalga hareketi tamamlandıktan sonra 3 dalga düzeltmesi başlar. Bu düzeltme dalgaları ise a, b ve c harfleri ile gösterilir.

ELLİOT DALGA TEORİSİ ÖZELLİKLERİ
1. Dalga

1. dalgaların yaklaşık yarısı, ana sürecin bir parçasıdır ve çoğunlukla çok baskılanmış seviyelerden bir sıçrama şeklinde oluşur. 1. dalgalar genellikle 5 dalganın en kısa olanıdır. İlk dalgalar özellikle ana taban formasyonlarından sonra ortaya çıkarlarsa, çok dinamik olabilirler.

2. Dalga

2. dalgalar, 1. dalganın kazandırdığının genellikle büyük çoğunluğunu ya da tümünü geri alır. Çoğu zaman 2. dalgalar, 1. dalganın taban seviyesine ulaşmadan sona erer.

3. Dalga

3. dalga, genellikle ana trend yönündeki 5 dalga içinde en uzun ve en dinamik olanıdır. 1. dalganın tepesinin geçilmesi, klasik geçiş olarak tanımlanır ve Dow Teorisi’ndeki alım sinyalinin ifadesidir. Gerçekte, bütün trend takipçisi teknik sistemler, boğa piyasasına bu noktadan girerler. Bu dalga sırasında genellikle işlem hacmi çok artmış olur ve fiyat boşlukları daha görülür bir haldedir. 3. dalga hiçbir zaman 5 dalgalık hareketin en kısası olamaz. 3. dalganın görüldüğü dönemde, temel veriler de iyileşmeye başlar.

4. Dalga

4. dalga genellikle kompleks bir modeldir. 4. dalga, 2. dalgada olduğu gibi bir düzeltme yada erteleme aşamasıdır fakat yapısı yönüyle 2. dalgadan genellikle ayrılır. Üçgenler genellikle 4. dalga sonrasında ortaya çıkar.

* Ayrıca, 4. dalga tabanı hiçbir zaman 1. dalga tavanını örtemez.*

5. Dalga

3. dalgaya göre daha az dinamiktir. 5. dalga sırasında birçok teknik gösterge fiyat hareketinin gerisinde kalmaya başlar. Muhtemel bir piyasa zirvesinin uyarıcısı olarak, değişik osilatörlerin negatif uyumsuzluk göstermeleri de bu dönem içinde görülür.

A Dalgası

Piyasada A dalgasının oluştuğunu gösteren kanıtlardan en önemlileri, ana eğilimi düzeltme yönünde 5 dalgalı formasyonun ortaya çıkması ve düzeltme yönünde işlem hacimlerinin giderek artmasıdır.

B Dalgası

Aşağı trendden yukarı doğru olan hareketler, genellikle düşük işlem hacimleriyle gerçekleşirler ve çoğunlukla satış yapmak için son fırsat olurlar. Düzeltmenin tipine bağlı olarak yukarı hareket ya da önceki yüksek değerleri deneyebilir ya da tekrar geriye dönmeden önce eski yüksek değerini geçebilir.

C Dalgası

C dalgası, yukarı trendin bitmiş olduğu konusunda geriye çok az kuşku bırakır. Yine, düzeltme hareketinin tipine bağlı olarak bilinen her cins satım sinyallerini ortaya çıkaracak şekilde, A dalgasının tabanının aşağılarına doğru ilerler. Bazen 4. dalganın ve A dalgasının tabanından bir trend çizgisi çizerek, omuz baş omuz formasyonu ortaya çıkarılabilir.

Sonuç olarak; 

Elliot Dalgaları çoğunlukla üçgen formasyonlarda tespit edilmesi daha kolay olan oluşumlardır. Piyasa oyuncuları tarafından bir kısım görüşler Elliot dalga sayımını dikkate almaz iken, bir kısım ise tüm stratejisini buna göre belirleyebilmektedir.

Teknik Analiz; bir değerlendirme ve öngörüden çok kitlelerin yapmış olduğu hareketlerin grafikteki yansımalarını okumaktan ibarettir. 

Unutulmamalıdır ki; insan davranışları hiçbir zaman kesin ve %100 doğru öngörülemez. Beklenmedik değişkenler rüzgarın yönünü tam tersi yönde değiştirebilir. 

Kazançlı günler dilerim. Sitemizi takipte kalın.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

kucukyatirimcigunlugu.com adresinin sürekli gelişmesi için lütfen reklamları kapatmayınız :)