Yeniden güncel bir konu ile beraberiz sevgili okuyucu. Bugün son yayınlanan BDDK kararı doğrultusunda ortaya çıkan Şirketler Krediye Erişemezse Neler Olur üzerinde kafa yoracağız.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu 26 Haziran 2022 tarihli kararı ile özetle;
- Bankalar ve finansal kuruluşlar dışındaki, şirketlerin kredi başvurusu yaptıkları tarih itibarıyla yabancı para (YP) nakdi varlıklarının (altın dahil, efektif döviz ile bankalardaki YP mevduat) Türk Lirası (TL) karşılığının 15 milyon TL’nin üzerinde
olması halinde; bu Şirketlerin YP nakdi varlıklarının, en güncel finansal tablolarına göre aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 10’unu aşması durumunda, söz konusu Şirketlere TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi kullandırılmamasına karar verildi.
Elbette bu düzenlemenin istisnaları ve alternatif durumları olacaktır. Ancak benim aklıma takılan konular şirketlerin nasıl bir hareket tarzı izleyeceği ile ilgili olacaktır.
BDDK bu kararı ile mealen şirketlere ihtiyacından fazla döviz biriktirme diyor.
Peki ne yapacak bu “garip, gariban, mazlum” Şirketler
Şirketler yukarıda belirtilen şartlarda ise;
- Yatırım yapmak için özkaynaklarını kullanma yoluna gidecek,
- Nakit ihtiyaçları için kredi kullanamayacağı için döviz bozdurma yoluna gidecek,
- Bozdurduğu dövizlerden elde etmiş olduğu nakit ile varlık alma yoluna gidebilecektir.
Peki bu hareketlerin sonuçları neler olabilir.
Elbette burada yazanlar uzman görüşü değil, varsayımsal beyin fırtanası çalışmasıdır.
Yatırım Tavsiyesi Olarak Alınmasın Aman Diyim.
- Özkaynak ile yapılan yatırımlar, borçlanma ve faiz yükü oluşturmayacağı için, yatırımların ciroya etkisi daha belirgin olacaktır. Bu da hisse başı kar rakamına yansıyacaktır.
- Döviz bozdurma sonrası dolaşımda bulunan yabancı para miktarı artacağı ve TL kredisi ile dövize talep büyük ölçüde azalacağı için döviz kanadında bir düşüş seyri görülecek ve sonrasında yukarı yönlü agrasif atakların da önüne geçilmiş olacaktır.
- Bozdurduğu dövizlerden elde etmiş olduğu nakit ile finansal varlık edinme yoluna gidilebilecek, halka açık şirketler için oldukça iskontolu durumda olan Borsa İstanbul kanadında hisse alımları veya geri alım programları açıklama yoluna gidebilecektir.
İşin özeti bu kararın kısa ve orta vadede döviz üzerinde bir baskı unsuru oluşturacağını, hükümet tarafından alınacak ilave aksiyonlar ile bu baskının devam ettirileceğini şahsen değerlendiriyorum. Umarım petrol kanadında da bu dolar TL fiyatlaması kendisini gösterir ve akaryakıt fiyatlarında aşağı yönlü değişimler görürüz hep beraber.
Yeni ve finansal okuryazarlığı arttırıcı makalelerde görüşmek üzere,
Diğer kategorilerdeki makalelere göz atmayı unutmayın, keyifli okumalar dilerim.
Sitemizi ve sosyal medya hesaplarımızı takipte ve sağlıcakla kalın.