GÜNCEL HABERLERKÜTÜPHANE
Trend

Metaverse Arsaları Yeni Sülün Osman Mı ?

Bugünlerde alternatif yatırım mecraları içerisinde metaverse arsaları yeni bir furya olarak aldı başını gidiyor.

Yapılan satışlar da öyle az buz rakamlar üzerinden değil, küçük yatırımcı açısından kayda değer bedeller ile yapılıyor. 

İndependent Türkçe sitesinin hürriyet gazetesine dayandırdığı haberine göre; Ovr isimli oyun tabanlı Metaverse platformunda, Türkiye’de 20 bin, İstanbul’da 11 bini aşkın parsel satıldı. Dünyanın 1.6 trilyon parsele bölündüğü bu sanal evrende Türkiye’nin en değerli arazileri çoktan satın alınmış durumda.

Metaverse Arsaları
Metaverse Arsaları

Bağcılar’da bir Metaverse parseli 135 lirayken, Ortaköy sahilinde bu rakam 500 liraya çıkıyor. İstanbul’da geniş bir sanal arazi almanın bedeli ise 20 bin liralara ulaşıyor.

Şu anda yalnızca oyunlaştırma üzerine kurulu olan Metaverse evreninin gelecekte iş yapış şekillerinden sosyal hayata kadar birçok alanı etkileyeceği iddia ediliyor. Metaverse arsaları ise son günlerin çok konuşulan konularından.

Ovr evreninde Türkiye’de 20 bin, İstanbul’da 11 bini aşkın parselin satın alındığı gözüküyor. Satın alınan yerlerin İstiklal Caddesi, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, FSM Köprüsü, Ortaköy, Rumeli Hisarı, Kadıköy, Nişantaşı, Bebek gibi gerçek hayatta da ülkemizin en değerli alanları olması dikkat çekiyor.

Stadyum, saray, cami, köprü gibi sembol alanlar tükendi
Metaverse Arsaları
Metaverse Arsaları

Mobil uygulama üzerinden çeşitli görevler yapılan Ovr oyununda dünya tam 1.6 trilyon parsele bölünüyor. Bu parseller harita üzerinden belirlenerek açık arttırmayla satın alınabiliyor. İstanbul’da ortalama bir Metaverse parselinin bedeli 200 Türk Lirası’na denk geliyor. Şu anda İstanbul’un Bağcılar ilçesinde bir Metaverse parseli 135 lira iken, Ortaköy sahilinde bu rakam 500 liraya kadar çıkıyor. Parseller küçük olduğu için 50 parselli geniş bir arazinin bedeli 20 bin liraları buluyor. Bu evrene ilgi o kadar yoğun ki, en değerli alanlar çoktan satın alınmış ve satışa çıkarılmış bile. Örneğin, Çırağan Caddesi üzerinde parsel bulmak neredeyse imkânsız. Stadyum, saray, cami, köprü gibi sembol alanlar tamamen tükenmiş. Yani yeni kullanıcıları ancak ‘ilerde değerlenecek’ parseller kalmış.

10 milyon dolara sanal arsa var

En popüler Metaverse evrenlerinde fiyatlar inanılmaz boyutlara ulaşıyor.

Bu evrenlerden birisi olan Sandbox. Sandbox evreninde metaverse arsaları oldukça sınırlı.

Bilinen en eski ve popüler Metaverse alanı olan Sandbox’ta en ucuz arsanın bedeli 3 Ethereum yani 12 bin Dolar. Metaverse evreninde de tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi deniz manzaralı, ünlü isimlerin veya markaların yakınında olan arsalar çok değerli. Öyle ki, Sandbox’ta 10 milyon dolara bile arsa satılıyor. Bu evrende ünlü spor giyim markası Adidas, Amerikalı rapçi Snoop Dog, oyun firması Atari gibi birçok ünlü marka da yer alıyor.

“Dikkatli olunmalı”

Ancak uzmanlar internet üzerinden yapılan her işlem gibi burada da tüketicileri dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Henüz son tüketici için yeni bir gelişme olarak ortaya çıkmaya başlayan Metaverse evrenlerinde yapılan satın almalarla ilgili bir denetim ya da garanti bulunmadığına dikkat çeken uzmanlar, “Kripto paralarla bu evrenlerde işlem yapılıyor. Henüz kripto paraların denetimi ya da güvenliği konusunda tam olarak yasal düzenlemeler yapılmadığı için çekinceli davranmakta yarar olduğunu söyleyebiliriz” diyor.

Sanal arsalar neden tercih ediliyor?

Bu noktada en büyük motivasyon tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi sınırlı sayıda alanın ilerde değerlenebileceği düşüncesi.

TİM Danışmanlık Kurucu Ortağı Dr. Vedat Güven durumu şöyle anlatıyor:

Sanal dünyadaki diğer ürünleri neden alıyorsak, sanal arsayı da tıpkı bu sebeplerle alıyoruz. Fiziki dünyadaki gayrimenkul gibi sanal dünyadaki gayrimenkulde de fiyatın artıp değer kazanabileceğini biliyor ve bu sebeplerle alım yapıyoruz. Fiziksel bir şey olmaması hiç sorun değil. Hatta fiziksel olmayan sanat eserlerini de artık alıyoruz. Şu an metaverse üzerinde de yapacağın AVM’deki mağazaları veya evini kiralayabilir, kazanım sağlayabilirsiniz. Evinizin bir odasında NFT’lerinizi sergileyebilir ve yine bunu da para ile yapabilir, kazanım sağlayabilirsiniz. Ege’de bir zeytin bahçesi alıp üretim yapmaktan aslında pek de farkı yok. Sanal arsayı da alıyoruz ve aynı zeytinlik gibi kullanabiliyoruz

50 milyar dolarlık fırsat

HUOBİ Global Bölge Genel Müdürü Alphan Göğüş, Metaverse’deki potansiyeli şöyle aktarıyor:

Bugün artan kurumsal ilgi ise henüz herkes tarafından kabul görmemiş metaverse’ün taşıdığı potansiyeli gözler önüne seriyor. Özellikle Metaverse’de kendini gösterme yarışına giren Nike, Adidas, Gucci, Ralph Lauren, Balenciaga gibi dünyaca ünlü markaların amacı, yaratılan bu yeni dünyada, avatarların kendi ürünlerini giymesinden emin olmak istemesi. Hatta Morgan Stanley, 10 yıl içinde Metaverse’nin lüks markalar için 50 milyar doların üzerinde bir fırsat sunabileceği tahmininde bulunuyor. Sadece perakendede değil; emlak şirketleri de tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi Metaverse’de milyon dolarlar değerinde yatırım yapıyor

Kripto para birimleri var

Metaverse’nin popüler evrenleri şu anda Sandbox ve Decentraland. Türkiye’den Ovr’nin de geleceğin önemli evrenlerinden olacağı tahmin ediliyor. Bu evrenlerden arsa almak için bir kripto para cüzdanınızın olması gerekiyor. Yani Bitcoin, Ethereum gibi para birimlerinin bulunduğu dijital bir cüzdan oluşturmak şart. Ardından mevcut kripto para o platformun kripto birimine çevriliyor ve satın alma gerçekleştiriliyor. Örneğin, Sandbox evreninde alınacak bir arsa için ‘SAND’ isimli tokenle alışveriş yapılıyor. Bu kapsamda, mevcut kripto paranın (Bitcoin, Ethereum vs.) SAND’e çevrilmesi gerekiyor.

Köprüler ya da bilinen yerlere ilginin sebebi ne?

Türkiye’de satılan yerler arasında örneğin Boğaz Köprüleri de yer alıyor. Bu satın almanın bir kişiye ne fayda getireceği konusunda uzmanlar, şunları söylüyor:

Henüz burayı satın alanın gelir elde ettiğini söyleyemeyiz. Ancak prestijli bir yer olması sebebiyle gelecekte Metaverse evrenine olan ilginin artmasıyla satın alınan köprüler başkalarına daha yüksek fiyata satılabilir. Örneğin, Adidas Metaverse evreninde bir yer satın alarak oraya bir reklam yerleştiriyor. Metaverse evreninde oyun oynayanlar da bir anda karşılarında Adidas ürünlerini ya da reklamını görebiliyor. Köprü örneğine dönecek olursak, burada köprüye ürün yerleştirme ya da reklam yapma imkanı bulunabilir. Ancak dediğim gibi henüz her şey için erken. İnternetin geleceği olarak adlandırılan Metaverse’de karşımıza daha çok farklı dünyalar çıkacak gibi duruyor

Mağaza açıp satış yapmaya başladılar

Metaverse ismi bu sanal dünyanın ortak ismi. İçerisinde şimdilik ‘oyun tabanlı’ farklı platformlar yer alıyor. Yani herkes bir evren oluşturup burada çeşitli özellikler sunabiliyor. Bu durum öncelikle markaların ilgisini çekmiş durumda. Dünyaca ünlü birçok marka Metaverse’de alanlar satın alıp şimdiden mağazalar açmaya başladı. Bunlardan biri giyim devi H&M. Sanal alemde mağaza açan marka, ürünlerini buradan pazarlıyor. Diğer bir örnek ise perakende zinciri Walmart. Söz konusu marketin Metaverse evreninde oluşturduğu mağazaya girip alışveriş yapılabiliyor. Yapılan alışverişe şirketin dijital müşteri temsilcileri de yardımcı oluyor. Alınan ürünler fiziki olarak eve kadar teslim edilebiliyor. Ödemeler ise dijital cüzdan aracılığıyla yapılabiliyor.

Sülün Osman bunun neresinde ?

Türkiye dolandırıcılık tarihine adını altın harflerle yazdıran ve Yeşilçam filmlerine bile konu olan Sülün Osman lakaplı Osman Ziya Sülün, adeta dolandırıcılığın kitabını yazan bir isim. İstanbul’da 1923’te doğan Sülün Osman’ın bilinen ilk dolandırıcılık hikâyesi 1948’e denk düşüyor.

Sülün Osman

Fatih’te yeni tuttuğu evin sahibini dolandıran Sülün Osman bununla yetinmedi işleri daha da büyüttü;

  • Galata Kulesi’ni,
  • İstanbul tramvaylarını,
  • Kızkulesi’ni,
  • Eminönü ve Dolmabahçe Saat Kuleleri’ni,
  • Şehir hatları vapurlarını sayısız kez sattı.
  • Hatta parası yetmeyenlere bu yerleri kiraya verdi.

tanıdık geliyor değil mi !!!

Galata Köprüsü’nü satmak üzereyken son işinde yakayı ele veren Sülün Osman, 1984 yılında ise Beyoğlu’nda geçirdiği kalp krizi sonrasında yaşamını yitirdi ve Kimsesizler Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Tezgah nasıl işliyordu ?

Dolmabahçe Sarayı’nın önündeki saat kulesinin önüne adamlarıyla birlikte giden Sülün Osman, burada saf ama zengin olduğunu anladığı bir vatandaşı gözüne kestirir. Onun göreceği yerde dururken önceden anlaştığı adamlar gelip Dolmabahçe Saat Kulesi’ne bakarak saatlerini ayarlarlar, sonra da Osman’a yönelir ve saat ayarlama parasını ödeyip, giderlermiş. Bir süre sonra ‘zengin’ vatandaşın ilgisini çekince de artık bu işi bırakmak istediğini söyleyerek saati bu vatandaşa satmış. 🙂

burada ifade ettiğimiz hususlar elbette yeni bir teknolojik gelişmenin bir dolandırıcılık yöntemi olduğunu ima etmek değildir. Ancak; bu sıradışı yatırım imkanını suistimal edecek yeni sülün osmanlar çıkabileceğini gözardı etmememiz gerektiğini belirtmek istiyorum.

Önümüzdeki günlerde;

  • metaverse arazisi kiralamak isteyenlerin,
  • Metaverse arazisi dayanak göstererek yeni bir ponzi oluşturanların,
  • Buralar çok değerlenecek diyerek hiçbir değeri olmayan dijital noktaların satışlarını yapanların,

haberlerini okuyabileceğimizi üzülerek öngörüyorum ve konuya ilgisi olan tüm okuyucularımızı ince eleyip sık dokuyarak hareket etmeye davet ediyorum.

Yeni makalelerde görüşmek üzere,

Diğer kategorilerdeki makalelere göz atmayı unutmayın, keyifli okumalar dilerim. 🙂

Sitemizi ve sosyal medya hesaplarımızı takipte ve sağlıcakla kalın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

kucukyatirimcigunlugu.com adresinin sürekli gelişmesi için lütfen reklamları kapatmayınız :)