Firma Analizi Nasıl Yapılır ?
Merhabalar sevgili okuyucu. Bugün bir yatırımcının para yatırmaya niyetlendiği bir işletme hakkında değerlendirme yapmasını kolaylaştıracak analiz yöntemlerinin çatı konusu olan firma analizi üzerinde duracağız.
Firma Analizi
Şirket analizlerinin yapılmasındaki temel faktörler, şirketin geçmiş dönemlerdeki performansları ve mevcut döneme ait verileri incelenerek gelecek hakkında tahminlerde bulunmaktır. Böylece söz konusu şirketin hisse senetlerine yatırım yapılıp yapılmayacağı kararı daha sağlıklı bir şekilde verilecektir.
- İlk olarak şirketin zayıf ve güçlü yönleri ile rekabet gücünün belirlenmesi konusunda yatırımcılara bilgi sağlayan SWOT Analizi (Güçlü Noktalar, Zayıf Noktalar, Fırsatlar, Tehditler) yapılması gerekir. Bu analiz ile güçlü ve zayıf yönler detaylı olarak ortaya konularak sonuca ulaşılmaya çalışılmaktadır.
Bu analiz yapıldıktan sonra sırası ile aşağıdaki analiz yöntemlerinin tercihe göre biri, birkaçı veya tamamı uygulanmalıdır.
Bu tamamen yatırımcının ders çalışma isteğine bağlı 🙂
Şirket Analizi ;
- Şirket analizinde nitel ve nicel faktörler olmak üzere iki temel inceleme alanı söz konusu olmaktadır.
- Şirket ile ilgili nitel faktörler, şirketin ürettiği mal ve hizmetlerin özellikleri, talep durumu, Pazar payı ve şirket yönetiminin kalitesi gibi konuları kapsar.
- Nicel faktörler ise şirketin finansal durumunu gösteren finansal tablo ve raporlar ile geçmiş yıl finansal tablo ve raporlarıdır. Bu verilerden yola çıkılarak şirketin finansal performansı analiz edilir.
Finansal Tablo Analizi ;
- Mali tablolar, muhasebenin temel görevlerinden olan rapor etme fonksiyonunu yerine getirmek amacıyla İşletme tarafından hazırlanırlar.
- İşletmeler belirli aralıklarla finansal tablolar düzenleyerek işletme ortaklarına ve diğer ilgililere işletmenin finansal durumu hakkında bilgi sunmaktadırlar.
- Mali tabloların hazırlanmasında ve finansal analizlerin amacı işletmelerle ilgili olarak, işletmenin likidite durumu, karlılık durumu, sermaye yapısı, aktiflerin kullanım durumu, işletme hakkında önemli trendlerin saptanması olmaktadır.
Temel ve Yardımcı Finansal Tablolar;
Muhasebe sistemi uygulama genel tebliğinde düzenlenmesi istenen ve işletmelerin hazırladıkları finansal tablolar şunlardır. (
Yardımcı Finansal Tablolar ise;
- Nakit Akış Tablosu
- Kar Dağıtım Tablosu
- Özkaynaklar Değişim Tablosu dur.
Detaylı açıklaması bulunan tabloları, üzerinde bulunan linklere tıklayarak okuyabilirsiniz. (Bulunmayan linkler eklendiğinde sayfa güncellenecektir.)
Yakında firma analizinin dehlizlerinde görüşmek üzere sağlıcakla ve sitemizi takipte kalın.